Uslovi najma

Uslovi najma

 

1. Minimalni trošak najma: Minimalni najam je jedan dan. Vozilo se treba vratiti maksimalno 59 minuta kasnije od vremena iznajmljivanja vozila, nakon čega se zaračunava dodatni dan najma.

2. Važeća vozačka dozvola,

a) Minimum 21 godina starosti vozača.

b) Maksimalna dob vozača je 75 godina za sve kategorije.

c) Validna internacionalna ili europska vozačka dozvola, vozačko iskustvo najmanje 24 mjeseca, odnosno posjedovanje vozačke dozvole najmanje 24 mjeseca, lična karta ili pasoš.

 

Osiguranje, dodatna oprema i usluge uključene u cijenu

 

3. Neograničena kilometraža

4. Osiguranje treće strane (propisano zakonom), besplatno. Osiguranje ne pruža nikakvu pokrivenost u vezi šteta izazvanih na donjem dijelu vozila, unutrašnjosti, šoferšajbi , ogledala i gume. Osnovni uvjet je da šteta nije nastala zbog kršenja zakonskih regulativa. U slučaju prometne nezgode i štete policijski izvještaj je obavezan. Bez policijskog izvještaja klijent preuzima punu odgovornost.

5. Krađa. Osigurava unajmljeno vozilo od krađe. Zaštita od krađe ne vrijedi u slučajevima kada klijent nema dokumente ili ključeve od vozila koje je unajmio, u slučajevima bez policijskog izvještaja,ili ne korištenja sigurnosnih uređaja protiv krađe ugrađenih u vozilu (zeder, mul-t-lock, alarm). Policijski izvještaj je obavezan.

6. Gorivo: Preuzima se pun rezervora- vraća se pun. Sva vozila se isporučuju s punim spremnikom i mora se vratiti u istom stanju. U slučajevima kada se vozilo vrati s manje od punog spremnika razlika će se naplatiti prema službenoj stopi. Naknade za tank usluge se također primjenjuju, 20.00 KM.

7. 24/7 Pomoć na cesti

8. ZAMJENA VOZILA u roku od 24h unutar BiH

9. PDV,  lokalne takse: Uključene su u cijenu najma ali ne i u cijena dodatne opreme i usluga.

 

Oštećenja

 

10.  Osnovni uvjet je da šteta nije nastala zbog kršenja zakonskih regulativa. U slučaju prometne nezgode i štete policijski izvještaj je obavezan. Bez policijskog izvještaja klijent preuzima punu odgovornost. Korisnik usluge je odgovoran za cijelokupnu štetu na vozilu koju on ili po njemu ovlašteni vozač načinio pod uticajem alkohola ili droga, ukoliko je šteta  prouzrokovana namjerno ili usljed grube ili nemarne vožnje, ako vozač u trenutku štete nije imao važeću vozačku dozvolu ili je  bila na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, etc.

 

11. Full osiguranje od krađe. Ne postoji potpuno osiguranje u slučajevima krađe. Osiguranje od krađe ograničava klijentovu finansijsku odgovornost za iznos naveden na Ugovoru o najmu. Osiguranje ne vrijedi ako je vozilo ukradeno sa dokumentima i ključevima, ili ne pridržavanja sigurnosne procedure iz člana 5. U tom slučaju će klijent snositi punu odgovornost.

12. Osiguranje od nezgode: Pokriva vozača vozila u slučaju invalidnosti ili u slučaju smrti do iznosa vrijednosti naznačenoj na polisi osiguranja.

13. Vraćanje i preuzimanje vozila van radnog vremena je 20.00 KM.

 

Navedene cijene ne uključuju PDV.

 

14. Dostava i preuzimanje vozila: vozila koja se ne preuzimaju na lokacijama SWISS d.o.o. (Rent-A-Car) poslovnica

- besplatno u krugu od 9km od naše poslovnice

- 20.00 KM plus 1.00 KM po kilometru, za bilo koji dodatni km preko 9 km

 

Dodatne usluge:

 

15. Dječija sjedalica: 10,00 KM po danu (max 60,00 KM per rental)

16. Dodatni vozač: 10,00 KM po danu za sve grupe vozila

17. Lanci: 2,00 KM po danu (max 10,00 KM per rental)

18. GPS uređaj: 10.00 KM po danu (max 100.00 KM per rental)

19. Krovna kutija: 50.00 KM po danu (max 300.00 KM per rental)

20. Zeleni karton: Zelena karta je uključena u cijenu najma za klijente koji rezervišu vozilo direktno u našim poslovnicama. Možete putovati u sve zapadno evropske zemlje. Izuzeci su: Albanija i Kosovo. Klijenti koji rezervišu vozilo putem rent-a-car agencija/brokera plaćaju dodatni iznos za zeleni karton i prelazak granice (50 € + PDV ). Prelazak granice nije dozvoljen u slučaju da niste obavijestili SWISS d.o.o., rent a car agenta i našu najbližu poslovnicu. U slučaju štete na iznajmljenom vozilu koja se dogodila izvan granica naše zemlje , a nije zatraženo dopuštenje za prelazak granice od našeg agenta, klijent se može teretiti za puni iznos nastale štete na iznajmljenom vozilu (važi samo za klijente koji izvrše rezervaciju putem internetskih stranica). Usluga Road Assistance nije dostupna van granica BiH.

 

Navedene cijene ne uključuju PDV.

 

Depoziti, servis vozila, komisija, tvrdnje, ostale troškovi, porezi, naknade

 

21. Sigurnosni depozit: Za svaki najam kreditna kartica (Visa, Mastercard, etc) je mandatorna. Polog iznosi od 500,00 do 2000,00 KM. Gotovinski depozit nije prihvatljiv! Debitna kartica ne može se koristiti kao sigurnosni depozit, ali se može koristiti za plaćanje najma.

22. Administracijska provizija u slučajevima nezgode: Administrativne takse se naplaćuju za obradu podataka u slučajevima saobraćajnih nesreća i oštecenja, 50,00KM.

23. Prometne i druge kazne su odgovornost klijenta. U slucaju da u Swiss d.o.o. primi kaznu za parkiranje ili druge vrste prekršaja,  nakon sto se zavrsio Vaš najam, naplata ce se izvršiti sa Vaše kreditne kartice u iznosu kazne. Dodatno ce se uracunati administrativna usluga obrade podataka u iznosu od 20,00 KM.

 

Navedene cijene ne uključuju PDV.

 

24. Žalbe: Sve žalbe se prijavljuju SWISS d.o.o., najkasnije 15 dana nakon završetka najma. Puni pisani opis problema je potreban.

25. Obaveze korisnika: Vozilo treba koristiti samo osoba ovlaštena ugovorom o najmu od strane SWISS d.o.o. Vozilo je zabranjeno koristiti u svrhu kršenja saobraćajnih zakona , u svrhe suprotnim BiH zakonima, za vuču drugih vozila, prijevoz teških tereta ili prtljage, prijevoz zapaljivih tvari ili smrdljivih predmeta. Vozač ne smije upravljati vozilom pod utjecajem alkohola ili drugih opijata. Za vozila vraćena u lošem stanju, prljave unutrašnjosti izvršit će se dodatna naplata za pranje vozila u iznosu od minimalno 50.00 KM!

26. VRSTE VOZILA: SWISS d.o.o. Vam može garantovati kategoriju vozila ali ne i model vozila.

 

Detaljni ugovor možete pregledati klikom na: Ugovor o najmu vozila

 

 

RENT A CAR

 

▪  Najam se obračunava prema cjeniku koji važi prilikom najma vozila. Najamnik mora vratiti vozilo punog spremnika goriva u toku radnog vremena u poslovnicu iz koje je vozilo iznajmljeno.

 

 

NAČIN PLAČANJA

 

▪  Plaćanje se može izvršiti svim većim kreditnim karticama, čekom ili gotovinom. Način plaćanja naveden je na računu.

 

 

Swiss d.o.o.

Džemala Bijedića 166a
Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

GSM: +387 61 170 677

GSM: + 387 61 506 876

Fax: +387 33 451 627

E-mail: info@swiss.ba